Advertisements

Træningssuccess – min top 10

19 Oct


Der skal meget mere end hård træning til for mig for at opnå de bedste resultater. 

Her er min top 10 over små short cuts til success i træningen.1. Programmering

Jeg kan slet ikke understrege nok, hvor vigtigt det er, at følge et program – længe. Gerne en hel sæson som minimum. Der findes efterhånden mange derude (både gratis og vildt dyre). I sidste ende handler det om at finde et program, der passer til dit temperament og ikke mindst til dit ambitionsniveau.
Selv følger jeg www.competitorstraining.com, som er lavet af Ben Bergeron. Hans program er gratis og er hver dag delt op i 2 versioner. Èn version for atleter, der vil gøre det godt til ”Open”, og en version for atleter, der stiler mod at komme til ”Regionals” (EM). Jeg har fulgt Regionals programmet i over 1 år nu og er først nu blevet så stærk, at jeg kan RXe de fleste WODs.

Programmet er meget old school CrossFit med en masse workouts. Det passer mit temperament perfekt.

Ved siden af har jeg lagt nogle styrkepas ind samt skills træning, så jeg forhåbentlig bliver stærkere samt bedre til gymnastiske skills. Peter Lagermand laver mit styrkeprogram, og skillstræningen laver jeg enten alene eller sammen med gymnastikcoach, Jonas Thylstrup.

2. Søvn

Søvn og recovery er den hurtigste vej til success for mig, så jeg gør mig umage for at få 8 timers søvn hver nat. I perioder, hvor jeg har svært ved at falde i søvn, laver jeg mindfull mediation, inden jeg går i seng. Jeg sover med mørklægningsgardiner, køligt, uden elektronik i soveværelset og i rent sengetøj.

3. Prehab/revovery

Skadesforebyggelse fylder også meget for mig, idet skader kan sætte mig uger/måneder og måske endda år tilbage resultatmæssigt. Jeg har netop kommet tilbage på niveau efter 2 år med sygdom og skader. 2 år som jeg kunne have brugt på at blive bedre istedet for at komme tilbage på niveau.

Hver aften har jeg en 10-15 minutters udstrækningsrutine for især stive ankler, stiv øvre ryg og nakke og stive skuldre. 

Derudover går jeg ca hver 3. uge til forebyggende behandlinger. For tiden er jeg meget glad for Body SDS, Som jeg går til hos Kim Maibom. Body SDS er vel nærmest en blanding af akkupressur, afspænding, puslerende massage og fantastiske stræk, og som fjerner stivheder og låsninger i kroppen.

Jeg cykler alle steder hen. Det er god recovery for min krop at bevæge mig nærmest uden belastning. Mine cykelture er sammen med min træning også mit frirum, hvor jeg lader tankerne flyve.

Hviledage og deloadperioder planlægger jeg omkring ferier, således at jeg træner mindre i min søns ferier.

4. Kost

Jeg har været igennem både low carb og palæo diæter men er kommet frem til at en helt almindelig kost med masser af kulhydrater gør godt for min performance, så pt fylder jeg på med ris, grønt og kød til den helt store guldmedalje, og min krop præsterer bedre end nogen sinde. Til at justere kosten bruger jeg også Peter Lagermand.

Jeg passer meget på min krop, drikker ikke og er nærmest aldrig sent oppe. Jeg har glutenallergi og fylder mig derfor aldrig med lavkvalitetsmad, men jeg elsker gode specialoste og god chokolade og spiser det ofte i weekenden.

5. Pleje

Det bedste jeg kan gøre for min krop er at træne i varmen, hvor jeg bare bevæger mig meget mere frit. Jeg prøver at lægge 2 træningsture til Club La Santa hvert år i hhv foråret og efteråret, så sommeren varer lidt længere. I vintermånederne går jeg en masse i sauna herhjemme i Danmark – og tænder brændeovnen om aftenen derhjemme.

Når jeg kan komme til det (ofte), så vinterbader jeg også, og jeg elsker kontrasten mellem den varme sauna og det kolde gys.

Især mine hænder er udsatte pga de mange pull-ups og barbellarbejde. Det kolde vejr gør det heller ikke bedre, og jeg kæmper tit med ru eller ødelagte hænder og sprækker i fingerspidserne. 

Hver aften smører jeg hænderne med min nye mirakelsalve fra BeWell Salve, og 1 gang om ugen fjerner jeg overskydende hud på håndfladerne med en (fod)høvl fra Matas. Jeg smører min krop ind i olie hver morgen og i BeWell salve hver aften for at få den muskelafslappende effekt inden sengetid – og så giver det også hænderne ekstra fugt.

6. Supplementer

Min daglige rutine består af proteinpulver, én eller flere Nocco med koffein og BCAA, fiskeolie samt ”Metabolic Action” og ”Workout Recovery”. De 2 sidste er fra New Nordic Sportsnutrition og har gjort så meget godt for min revocery og performance, at jeg slet ikke kan få hænderne ned. Slet ikke. Jeg sover fantastisk, og min performance har nået helt nye højder. Lige om lidt kommer deres fiskeolie også på markedet – og den må jeg også have fingrene i.

7. Udstyr

Godt udstyr er essentielt for mig. Jeg træner pt CrossFit i Nike Metcon 2, løfter i Adidas Powerlift og løber i Asics Kayano. Mit løftebælte og speed rope er fra Casall og wrist wraps og straps er fra Eleiko. Næsten alt mit træningstøj er fra Casall. Det holder både til tunge løft og rope climbs – og så sidder det bare perfekt.

Jeg har efterhånden et velassorteret home gym hjemme med både vægtstænger, kettlebells, dumbbells, monkeybar og pull-up stativ. Det gør det lettere at få træningen til at gå op i en højere enhed.

8. Have fun

Dert lyder kliché-agtigt, men jeg sørger for at nyde hverdagene. Dem er der trods alt flest af.

Jeg har verdens bedste træningsmakkere og venner – og sørger for at have det sjovt når jeg jeg træner. Vi følger med i hinandens fremgang, vi ønsker det bedste for hinanden og sørger for at presse hinanden på den gode måde.

Jeg arbejder både frem mod små og store mål. Det gør træningen hver eneste dag sjov og relevant. Jeg har både dagsmål, ugemål og mere long term orienterede mål. De fleste store mål er jeg meget privat omkring, men hvis du kender mig godt, er de nok ikke så hemmelige, for min træning cirkulerer rundt om de mål hver eneste dag.

9. Undgå hvid støj

Jeg ved ikke, om det skyldes janteloven i Danmark eller andre omstændigheder, men man skal ikke være meget mere end gennemsnitlig til sin sport, før end at onde tunger taler. Jo bedre, jeg er blevet, jo mere ondt skal jeg høre på – både fra tidligere venner og fra mennesker, der ikke kender mig men kun kender mit navn. Jeg forstår simpelthen ikke, hvad man ønsker at opnå med det. Oh well, det skal jeg heller ikke gøre mig klog på. Jeg kalder det hvid støj, og i sidste ende har det intet med mig at gøre. Intet!

10. Prep is key

På trods af at være mor, hustru og at have et fuldtidsjob, så når jeg mine træninger hver eneste uge. Ikke som jeg havde planlagt dem, men jeg når dem. Jeg tror på, at en stor del af successen ligger i forberedelsen – og min forberedelse består dagligt i at have alt klar i hjemmet om aftenen. Tøj til dagen efter, maden, min søns skolesager og mad, mit eget træningstøj pakket, træningsaftaler, aftaler om hentning osv. Oftest har jeg bare lyst til at smide mig opå sofaen og lade det hele sejle. Heldigvis tirrer tanken om, hvor god jeg kan blive konstant, og det bliver min motivation og mit drive.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: